miercuri, 13 mai 2009

Acum, "fara conservanti"! Sa mori tu!

Am observat, de la o vreme, ca pe toti peretii (in reclame) sau pe toate etichetele (pe produse) scrie ca am scapat de mania E-urilor nocive!

Adica, multe produse de panificatie sau diverse bauturi racoritoare sunt realizate fara conservanti!

Acum, vor sa ne spuna ca, dupa ani intregi in care dictatura tiranului “E” a detinut puterea in industria alimentara, brusc s-a gasit reteta salvatoare impotriva cancerului (cel produs, teoretic, de E-uri).

E simplu si ecologic: scrii pe eticheta ca e “fara conservanti”, consumatorul credul “pune botu’ “ si toata lumea e fericita si, practic, sanatoasa.

Avem parte de mania “fara conservanti”-lor si de asigurarea producatorilor ca au mancat usturoi si nici gura nu le miroase.

Dar nu mai bine le spun lu’ Mutu ca marfa lor e fara conservanti? Sau mai bine scriem si noi, clientii, pe ce putem sau unde nimerim, ca vrem papa facuta… “fara minciuni”?!

P.S. Personal, nu cred in etichetele “Fara conservanti”, inmultite ca ciupercile dupa ploaia de E-uri, dar cumpar produse de acest gen! Cine sa ma mai inteleaga si pe mine?! :-))

Foto: Gandul.info

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Conservantii sunt folositi atunci când tratamentele clasice, utilizate pentru conservare, nu sunt satisfacatoare pentru a asigura calitatea nutritionala, senzoriala (textura, miros, gust, culoare) si sanitara.
Conservantii clasici sunt utilizati în principal pentru:
- a asigura securitatea sanitara produselor alimentare prin inhibarea bacteriilor patogene, eventual prezente, care pot produce toxiinfectii alimentare sau intoxicatii prin toxinele eliberate în alimente;
- a asigura stabilitatea produselor alimentare, ceea ce antreneaza dupa sine pastrarea proprietatilor senzoriale si nutritive ale acestora prin inhibarea microorganismelor de alterare.
Unii conservanti (de exemplu si derivatii) protejeaza produsele alimentare si fata de oxidari."

In concluzie, informatia "fara conservanti" nu inseamna ca produsul e total lipsit de "E"-uri. Consumatorul ar trebui sa si aiba cateva cunostinte in domeniul alimentar, pentru a putea interpreta corect aceasta informatie. Dar atata vreme cat ignoranta persista in gandirea consumatorilor romani, comentam si noi pe marginea textelor ce apar pe etichetele produselor.
Lipsa conservantilor nu inseamna ca nu exista si coloranti si/sau acidifianti si/sau emulsificatori etc. care tot "E"-uri sunt. Este totusi, un lucru foarte bun ca, macar, acesti conservanti nu mai sunt introdusi in produsele alimentare.